Våre rom

Rom med lekkert og smakfullt interiør

Spennende funn i Nordaas-huset

Theodor Nordaas (1847 - 1926) var født i Egersund.

Han bygde opp Egersunds største rederi og ble en av byens rikeste. Han drev også handelsvirksomhet med kolonial- og manufakturvarer. Nordaas hadde først flere seilskuter, men kjøpte også et dampskip i 1881. I en periode fra 1880 til 1915 hadde han 15 fartøyer. Han var den av de lokale rederne som holdt ut lengst. Da han sluttet i 1910, var det slutt på skipsfatsnæringen i Egersund. Theodor Nordaas bygde også byens første elektrisitetsverk da Øygreifossen ble lagt i rør i 1905. Kilde: Egersund byhistoriske leksikon.

Nordaas bodde i et av byens største hus. Praktboligen lå i Strandgaten, ikke langt fra byens torg. Boligen hans har frem til i dag huset en rekke ulike aktiviteter. Mange husker "Fiskerkroa", stedet som trakterte fiskere den gangen havna lå full av båter. Det har vært politistasjon, dagligvarebutikk og nå sist, kinarestaurant. For et par år siden kjøpte Grand hotell huset. Nå skal det restaureres og koples sammen med den øvrige bygningsmassen til hotellet.

Snekkere har jobbet i Nordaas-huset siden årsskiftet. En dag skulle de fjerne gamle tapeter. Det var da det dukket opp noe mystisk langs ytterveggene. Store pappflater som kunne vært bilder, gamle tapeter eller kanskje noe helt annet. Det viste seg å være gamle kart. 1799 til 1803 står det på et av kartene. Det viste seg å være kanskje så mange som 20 kart. Historien er nok at skipsreder Theodor Nordaas brukte kart som hadde gått ut på dato som isolasjon i huset sitt. Huset ble bygget etter den store bybrannen og stod ferdig i 1847.

På den tiden var kart i utvikling. Det er ikke utenkelig at de hadde med seg gamle kart på vei hjem til Egersund og fikk nye ombord før de la ut på langfart igjen. Kartene var vanntette (blueback-kart) og fungerte perfekt som isolasjonsmateriale i det nye huset. Kilde: Stavanger Aftenblad 13. mars 2015.

Kartene skal rammes inn og brukes som dekor på de nye rommene.
Tapet skatter i Egersund
Foto: Arnt Olav Klippenberg
Hotelldirektøren viser tapet skatter
Foto: Arnt Olav Klippenberg