De-Historiske
Grand Hotell Egersund   

Nytt hotellbygg i Egersund i 2015

Tekst fra Stavanger Aftenblad 1.11.2015
Vi smugtitter bak fasadene. Kom og bli med på en reise i tid!
fsikerkroa
Tidligere Fiskerkroa i Nordaas-huset
Hvis det finnes et hotell i Rogaland der klisjeen "i særklasse" kan brukes, må det være om Grand hotell i Egersund. Ikke for hotelldriften, der er "Grand" som hoteller flest, men for arkitekturen. Uten å ha belegg for påstanden, kan ikke Aftenbladet komme på et eneste hotell som består av flere enkelthus, enn Grand hotell i Egersund.

Fakta om Grand hotell:
 Vi eier 15 bygg og selve hotellet består av 10 bygg, forklarer direktør Geir Sølve Sleveland.Disse er linket sammen med ganger, utbygg og korridorer og det sies at selv hotellspøkelser sliter med å finne fram.

- Vi hadde en jærbu her en gang. Han var på julebord. Hver gang han var ute for å røyke, kom han ned i resepsjonen for å få hjelp til å finne rommet sitt, humrer Sleveland.

Gode eiere

Grand hotell har røtter tilbake til 1878, men fikk navnet Grand hotell i 1897. Den gang fantes det en rekke småhoteller i byen. I dag finnes det bare ett. Lenge så det ut til å komme en konkurrent på nakkekoteletten av en tomt som kalles Gruset. I fjor kjøpte Grand hotell tomta av konkurrenten. Det er Teigen-familien som eier Grand hotell. Det er den samme familien som eier Fjordline og mange av de store husene i Egersund sentrum.

- De er langsiktige og gode eiere, sier Sleveland.

- Hva betyr det?- Det betyr at det er på hugget, de ser framover og de forventer en utvikling.

Hus med strøm

Grand hotellet er ikke bygget stein for stein, men hus for hus. Mandag åpner den siste fløyen som består av to hus. Da har hotellet 100 rom.

Det ene huset kommer til å få navn etter han som bygget det. Theodor Nordaas var mannen som skaffet Egersund strøm i 1905.

- Vi tar vare på historien. Ingen som bor i Nordaas-huset skal unngå å legge merke til det.

Sleveland viser hjørnerommet mot Årstadgaten og Strandgaten. Her er en stor glødelampe innfelt i veggen bak pleksiglass. Det er en originallampe fra Nordaas sin tid i byen. Den er der kun til pynt og for å minne om historien.

Fikk bygge

Grand hotell måtte gå noen runder med myndighetene før de fikk lov til å bygge i pakt med strøket husene ligger i. Fylkesmannen sa nei. Eigersund kommune sa ja. I Egersund vil mange ta vare på det gamle, men i dette tilfellet mente egersunderne at fylkesmannen måtte gi seg. Det skjedde. Grand fikk bygge noe som var tilnærmet i pakt med omgivelsene.

- Vi kunne nok tenkt oss noe som var enda nærmere de andre bygningene i strøket, men dette ble et akseptabelt kompromiss. Vi fikk for eksempel lov til å sette inn vinduer med sprosser

Navn?

Hotellet har enda ikke funnet et navn til det nye huset, det som ligger der Klavita i sin tid hadde musikkforetning. Klavitabygget? Tja? Hotelldirektøren er usikker. Fra 1906 til 1910 var det kino der bygget i dag står. Kinobygget? Forslag motas med takk. Alle hotellrommene i dette bygget har tømmervegger som ble hentet ut fra Klavitabygget.

Regningen for den nye fløyen blir på rundt 30 millioner kroner. Dørene åpner mandag.

- Bør dere ikke snart bli en del av de historiske hotellene i Norge?

- Vi jobber med saken. Det er helt klart at det er mye ved Grand hotell som må kunne kalles historiske, sier Geir Sølve Sleveland.

Tekst fra Stavanger Aftenblad, journalist Arnt Olav Klippenberg på nett 01.11.2015.
Geir Sølve Sleveland viser den gamle glødelampa fra den gang eieren av huset Theordor Nordaas skaffet Egersund strøm som første by i Rogaland. Foto: Arnt Olav Klippenberg
Original tapet. foto: Arnt Olav Klippenberg