Trolltunga

Trolltunga er ein av dei mest spektakulære fjellformasjonane i Noreg. Den ligg 1100 moh, omlag 700 meter over Ringedalsvatnet. Her er det fantastisk og luftig utsikt. Turen til Trolltunga startar i Skjeggedal og går i høgfjellet, tar 10-12 timar (totalt 23 km t/r) og høgdeforskjellen er ca. 900 m. Det er ein lang og krevjande tur. Det går T- merka sti frå parkeringsplassen i Skjeggedal til Trolltunga. Undervegs er det skilt som viser distansen du har gått og kor langt det er att. Trolltunga er tilgjengeleg frå omlag midten av juni, avhengig av når snøen smeltar, til midten av september. Det er viktig å vurdere om ein er i god nok form og har godt nok utstyr før ein startar turen. Det er ikkje mobildekning undervegs. ÅTVARING – IKKJE GÅ TIL TROLLTUNGA OM VINTEREN. Frå midten av mars kan ein bli med på guida truge- eller skitur med Trolltunga Active.Trolltunga er et bergutspring som "henger" ca. 700 meter over Ringedalsvannet i Skjeggedal. Utsikten fra Trolltunga er mildt sagt spektakulær, og følelsen når du går ut på Tunga er en fjellopplevelse du vil huske i lang tid.

Presisering:
Lengden på 10,1 km er en - 1 - vei. Totalt dagstur er lengden altså det doble.
Tidsbruk på 8 timer er regnet t/r, dagstur.

Ta av fra riksvei 13 i Tyssedeal og kjør den smale, men gode, veien ca. 7 km opp i Skjeggedal. Her kan man parkere der Mågelibanen (trallebane) starter. Trallebanen er ikke lenger i drift pga. nye EØS-direktiver. Til venstre for trallebanen, ved trappehuset, begynner stien opp Brakufsa. Det er en tydelig og godt brukt, men bratt sti som stiger rundt 450 høydemeter.

Stien går videre relativt flatt innover Gryteskar, og ved et skidele rett før stigningen tar man til høyre og f��lger skiltet, og T-merket, sti. Deretter går man mot skaret og videre mot Trombeskar der stien tar av mot Tyssevassbu og videre innover Hardangervidda.

Stien til Trolltunga fortsetter østover og slakt ned mot Store Floren, der det er murrester etter en stall for hestene som ble benyttet ved anleggsdriften for kraftutbyggingen tidlig på 1900-tallet. Her er det rennende vann og en fin rasteplass.

Videre går turen over Hesteflåene og over den tørrlagte elven Endåno, hvor du kan se tydlige spor etter anleggsvirksomheten. Bratt opp til Endanuten, og så krysser man den tørrlagte elven til Tyssetrengene. Dette var et tvillingfossefall på 300 meter fritt fall (Norges høyeste). Disse to ble bygget ut i 1967. Det anbefales å ta avstikkeren ut til kanten og kikke ned mot Ringedalsvatnet. Stien går videre forbi Tysshøl som er oppdemmet og som har en fin badestrand.

Nå er du nesten fremme med turens høydepunkt: Trolltunga. Det er mulig å gå ut på kanten men vis ekstrem varsomhet! Omkring 5 minutters gange mot sør ligger Reinaskorsbu, men den er nedlagt fra 2013! Fra området er det mulig å nå andre hytter på Vestvidda som Tyssevassbu, Kvanntjønsbu og Mosdalsbu.

Det er mange anmdre spektakulære utsiktspunkter rundt Ringedalsvatnet, og en halvtimes gange sørover kommer man til Preikestolen
Trolltunga
Trolltunga
shutterstock_296498903