Preikestolen

PREIKESTOLEN - last ned beskrivelse og kart her!

Preikestolen er en av Rogalands best besøkte attraksjoner og et av landets mest spektakulære fotomotiver. I 2011 ble Preikestolen kåret til et av verdens mest spektakulære utsiktspunkter av både CNN Go og Lonely Planet.

Å gå til denne fjellformasjonen som rager 604 meter over fjorden er en fantastisk naturopplevelse, og et høydepunkt ved et besøk til Stavangerregionen og Ryfylke. Mange har turen til Preikestolen som et av sine high-lights.

Preikestolen er 604 meter høy og ligger som en preikestol over Lysefjorden. Den ble trolig dannet ved frostsprenging i den tid da isbreen lå ved og like over selve stolen, rundt 10 000 år siden. Vann som frøs i fjellsprekkene, sprengte løs store kantete blokker som breen fraktet med seg. Preikestolen som turistmål ble oppdaget rundt 1900.

Turneren Thomas Peter Randulff var på reise innover Lysefjorden med dampskipet Oscar ll. Da pekte kapteinen på båten mot den spesielle fjellformasjonen høgt over fjorden og sa: Dette ligner en preikestol! For turneren og sportsmannen Randulf var målet klart. Han ville opp på fjelltoppen.
Det var starten på turisttrafikken til Preikestolen. I 1949 bygde Stavanger turistforening Preikestolhytta for at turistene lettere skulle skulle få tilgang til området. I 1961 kom det bilvei frem til hytten.

Adkomst:
Fra Egersund; kjør RV 44 langs Tengesdal til E-39 og videre mot Ålgård, ta av RV 45 Oltedalsvegen til dere kommer til RV 508 Seldalsvegen. Fortsett til RV 13 Lauviksvegen. Ferja over Høgsfjorden. Fortsett på RV 13 Ryfylkevegen til skilt Preikestolen. Turen tar 1 time og 16 minutter i bil samt 13 minutter på ferje.

Fra april og ut september er det bussforbindelse flere ganger daglig fra Tau til Preikestolen Fjellstue. Bussen korresponderer med ferjeavganger fra Fiskepirterminalen i Stavanger. Resten av året stopper bussen på Jørpeland 9 kilometer fra Preikestolen Fjellstue. Videre transport er da med taxi. Det er en to timers fottur på merket sti til Preikestolen.
Les mer om vandringen til Preikestolen og finn rutetider for buss. 

Med egen bil: Kjør til Lauvvik ferjekai (Rv 13) og ta ferjen til Oanes og fortsett på Rv 13 til Jøssang og følg skilting til Preikestolen. Dette er en naturskjønn vei. En kan også ta ferjen til Tau og kjøre på Rv 13 via Jørpeland. Parkeringsavgift 150 kroner for bil, 60 kroner for motorsykkel.

Husk varme klær, godt fottøy (fjellsko) og niste!

Avstand fra Egersund til Preikestolen
shutterstock_399315967
Mat på turen
Smør med matpakke fra Grand Hotell