Jøssingfjord

JØSSINGFJORD - last ned beskrivelse og kart her!

Utsikten i denne fjorden er spektakulær. Fjorden er også kjent grunnet Almark-affæren, den første krigshandlingen på norsk jord under andre verdenskrig. Husene fra Helelren er fra 1800-tallet og bygget inn under fjellhammeren i ly for været. Kjøretid ca 40 minutter fra Egersund sentrum. Følg FV44, Nordsjøvegen sørover til Sokndal. Ca 8 km fra Hauge i Dalane mot Åna Sira og Flekkefjord.
Vi anbefaler for grupper  å bestille en uforglemmelig rundtur hos bergverksbedriften Titania. På Tellnes finnes verdens største forekomst av ilmenittmalm og ingen andre dagbrudd i Norge kan måle seg i størrelse. Turen går videre til Jøssingfjord som er kjent fra Altmark-affæren, den første krigshandling på norsk jord under under 2. verdenskrig – 16. februar 1940. Minnesmerke og informasjonsskilt. Jøssingfjord med dens fjord-arm er også starten på Fjord-Norge! Innerst i Jøssingfjord ligger 2 hus under Helleren. Dette er en gammel boplass fra steinalderen. Husene er fra 1800 tallet og vel verdt et besøk. På stien inn til husene finnes en bronseplate over Kjell Aukrusts figur Mysil Bergsprekken, som skal være født under et steinsprang i Jøssingfjord i 1918.

Nordsjøløype mel­lom Jøssingfjord og Sogndalstrand;  fra Helleren går det topptur til Hellershei – rundt to timers tur med flott utsikt. Klatreløype i merket trasé med guide i Hellersdalen, dette er en del av løypenettet Opplev Dalane.

Sogndalstrand er et gammelt ladested fra seilskutetiden. Allerede i 1660 årene ble Sogndalstrand nevnt som et av de betydeligste handelsstedene i landet I 1870-årene var det 20 forretninger, 4 bakerier, 2 brennevinsutsalg, 4 skjenkesteder  ja - til og med et eget fengsel. Stranda ligger idyllisk langs utløpet til lakseelva Sokna, og ut mot det åpne havet. Sogndalstrand ble i 2005 fredet av riksantikvaren. I dag finner man bl.annet Kulturhotell, kafeer, gallerier, landhandel og utendørs amfiteater. det er en hyggelig opplevelse å vandre langs Sogndalstrand og ta en stopp for en god kopp med kaffe.
 
Tele%20tur%20web%20annonse%202017
Jøssingfjord
Spektakulær utsikt over Jøssingfjord
Mat på turen
Smør med matpakke fra Grand Hotell
Titania
Titania bergverk