Fayancemuseum

Steintøy både til hverdag og fest

Egersund Fayancemuseum

Egersund Fayancemuseum
Egersund Fayancemuseum er et museum knyttet opp mot produksjonen til A/S Egersunds Fayancefabriks Co. (1847 – 1979).

Fabrikken
I mer enn 132 år forsynte fabrikken i Egersund det norske folk med steintøy både til hverdag og fest. A/S Egersunds Fayancefabriks Co. hadde en usedvanlig omfangsrik produksjon med et vell av ulike modeller og dekorer. Gjennom den omfattende produksjonen gjenspeiles strømninger innenfor kunst- og moteverdenen i en lang periode.

Fabrikken ble stiftet i 1847 under navnet Egersunds Potteri. Grunnleggeren Johan Feyer hadde selv lært pottemakeri gjennom studier i Newcastle upon Tyne. I løpet av kort tid utviklet fabrikken seg til å bli Norges største steintøyprodusent.

Opprettelsen av museet
Etter at fabrikken ble nedlagt i 1979 overtok Dalane Folkemuseum fabrikkens arkiv og gjenstandssamling. Dette danner grunnstammen i Egersund Fayancemuseum som ble etablert i 1986. I 2010 flyttet Egersund Fayancemuseum i nye moderne lokaler i Fabrikkgaten 2 der den gamle fabrikken i sin tid holdt til.

Egersund Fayancemuseum viser et utvalg av gjenstander fra fabrikkens lange historie. Utstillingene viser også hvordan fajansefabrikken utgjorde en hjørnestein i Egersunds by. Egersund Fayancemuseum har gjennomf��rt universell utforming i alle ledd både med hensyn til adkomst og formidling. Det er et eget berøringsgalleri spesielt for blinde og svaksynte der alle besøkende har anledning til å ta og føle på gjenstandene.

Museet har også butikk ved resepsjonen. Egersund Fayancemuseum er en avdeling av Dalane Folkemuseum.
 
Åpningstider
Besøk Dalane Folkemuseum sine sider for oppdaterte åpningstider: https://www.dalanefolkemuseum.no/ 
 
Omvisning
Omvisning for grupper er mulig både innefor normale åpningstider på Slettebø og Fayancemuseet Ta kontakt for avtale. 

Lek med leire 
“Lek med leire” er et aktivitetstilbud for barn og unge. Kom gjerne som familie og lag kjekke ting med ekte leire. Aktiviteten foregår på Egersund Fayancemuseum sitt verksted. Her får dere utløp for fantasi, kreative evner og skaperglede. Dere får råd og hjelp av kyndig personale underveis. Må forhåndsbestilles. Prisen er 500,- for hele gruppen (maks 8 personer) og aktiviteten varer i 45 minutter.  Passer for barn fra 5 år og oppover. Prisen inkluderer brenning. Produktene som lages tørkes og brennes fortløpende, og kan hentes cirka én uke senere, eller sendes mot porto. Klikk her for å bestille "Lek med leire"

Dalane folkemusum hovedanlegg Slettebø
Her har museet flere bygninger. Kjernen i det opprinnelige anlegget er sorenskriver Feyers gamle landsted med hovedbygning, gårdsbestyrerbolig og vognskjul fra 1850-årene.
 
Guidet omvisning i hovedbygningen som viser:
Gjenstander og inventar fra 1800-tallet.
Hovedbygningen inneholder og en flott samling av ovnsplater og ovner fra 1600- og 1700-tallet.
 
Guidet omvisning i håndverks- og landbruksavdeling holder til i bygninger fra 2. verdenskrig.
Her er flotte samlinger av håndverks yrker, jordbruks redskaper og kjøretøy fra 1800 tallet.
 
Kriksutstillingen 2.verdenskrig. Under 2. verdenskrig etablerte Tyskerne en militærleir på Slettebø, som på det meste rommet over 3000 tyske soldater.
 
Minnesmerke ved rettersted på Burmaveien, Slettebø. Operasjon Freshman. Kampen om tungtvannet. En gruppe britiske kommandosoldater på vei til Rjukan for å ødelegge den eneste fabrikken i det okkuperte Europa som kunne produsere tungtvann, en avgjørende brikke i arbeidet for å skaffe nazistene det dødelige våpenet atombomben, ble henrettet her den 20 november 1942. Etter å ha nødlandet i heia ved Helleren overgav soldatene som alle var skadet, seg til de tyske okkupantene. I stedet for å bli behandlet som krigsfanger ble de brakt til Slettebøleiren, torturert og henrettet.

Klikk her for kontaktinformasjon!
Alkemuggen Egersund Fayancemuseum
Alkemuggen, Egersund Fayancemuseum
Egersund Fayancemuseum
Utstilling Egersund Fayancemuseum
Egersund Fayancemuseum
Egersund Fayancemuseum
Grunnlegger av Egersund Fayance
Egersund Fayancemuseum
Egersund Fayancemuseum
Egersund Fayancemuseum