Det gode liv i Sokndal

SOGNDALSTRAND - last ned beskrivelse og kart her!

Vi får en uforglemmelig rundtur hos bergverksbedriften Titania med lokal guide. På Tellnes finnes verdens største forekomst av ilmenittmalm og ingen andre dagbrudd i Norge kan måle seg i størrelse. Bussturen går videre til Jøssingfjord som er kjent fra Altmark-affæren, den første krigshandling på norsk jord under 2.verdenskrig. Jøssingfjord med dens fjord-arm er også starten på Fjord-Norge! Innerst i Jøssingfjord ligger 2 hus under Helleren. Dette er en gammel boplass fra steinalderen. Husene er fra 1800 tallet og vel verdt et besøk.
 
Turen går til Ruggesteinen, Nord-Europas største bevegelige steinblokk på 74 tonn. Bussen parkerer ved badeplassen Linepollen og vi gå  til Ruggesteinen som ligger på veg til nedlagte Blåfjell Gruver (ca 10 minutter å gå hver vei).
 
Vi vandrer langs Sogndalstrand, et gammelt ladested fra seilskutetiden. Allerede i 1660 årene ble Sogndalstrand nevnt som et av de betydeligste handelsstedene i landet I 1870-årene var det 20 forretninger, 4 bakerier, 2 brennevinsutsalg, 4 skjenkesteder, til og med et eget fengsel. Stranda ligger idyllisk langs utløpet til lakseelva Sokna, og ut mot det åpne havet. Sogndalstrand ble i 2005 fredet av riksantikvaren. I dag finner man blant annet Kulturhotell, kafeer, gallerier, landhandel og utendørs amfiteater.
 
Lunsj på Sogndalstrand Kulturhotell.
 
Sokndal kirke er siste stopp, historisk vakkert og med spennende fortellinger. Det er en nydelig trekirke fra 1803 med rosemalinger (rokokko) på galleriene. Altertavle og prekestol er fra begynnelsen av 1600 tallet og kirken er bygget som et kors.
 
Etter en opplevelsesrik dag i Sokndal kjører vi tilbake til hotellet. Varighet: 4 - 6 timer. Må forhåndsbestilles. Lokal guide. Sesong: hele året
 

"Det gode liv" i Sokndal

Etter en kort halvtimes kjøretur fra Egersund, kommer vi til Sokndal. Vi får en uforglemmelig rundtur hos bergverksbedriften Titania. På Tellnes finnes verdens største forekomst av ilmenittmalm og ingen andre dagbrudd i Norge kan måle seg i størrelse. Bussturen går videre til Jøssingfjord som er kjent fra Altmark-affæren, den første krigshandling på norsk jord under 2.verdenskrig. Jøssingfjord med dens fjord-arm er også starten på Fjord-Norge! Innerst i Jøssingfjord ligger 2 hus under Helleren. Dette er en gammel boplass fra steinalderen. Husene er fra 1800 tallet og vel verdt et besøk.
 
Vi vandrer langs Sogndalstrand, et gammelt ladested fra seilskutetiden. Allerede i 1660 årene ble Sogndalstrand nevnt som et av de betydeligste handelsstedene i landet I 1870-årene var det 20 forretninger, 4 bakerier, 2 brennevinsutsalg, 4 skjenkesteder  ja - til og med et eget fengsel. Stranda ligger idyllisk langs utløpet til lakseelva Sokna, og ut mot det åpne havet. Sogndalstrand ble i 2005 fredet av riksantikvaren. I dag finner man bl.annet Kulturhotell, kafeer, gallerier, landhandel og utendørs amfiteater.
 
Lunsj på Sogndalstrand Kulturhotell.
 
Sokndal kirke er siste stopp, historisk vakkert og med spennende fortellinger. Det er en nydelig trekirke fra 1803 med rosemalinger (rokokko) på galleriene. Altertavle og prekestol er fra begynnelsen av 1600 tallet og kirken er bygget som et kors.
 
Etter en opplevelsesrik dag i Sokndal kjører vi tilbake til hotellet.
 
Varighet: 6 timer. Må forhåndsbestilles. Sesong: april - oktober
 
Tele%20tur%20web%20annonse%202017
Sokndal kirke
Trekorskirken i Sokndal. foto: Knut Bry
Jøssingfjord
Titania sitt utskipningsanlegg i Jøssingfjord. Foto: Knut Bry
Ladestedet Sogndalstrand
Ladestedet Sogndalstrand. Foto: Knut Bry
Norges største dagsbrudd
Norges største dagsbrudd, Titania i Sokndal
Helleren i Jøssingfjord
De små husene under Helleren, Jøssingfjord. Foto: Knut Bry